Diari Aliff | 14 bulan

Walaupun entri Aliff hanya dikeluarkan sekitar umur Aliff hampir cecah 15 bulan, ibu tetap kumpul semangat untuk keluarkan entri ini buat tatapan anakanda dewasa kelak. Anakanda Aliff kena picit kepala ibu dan urut kak ibu sungguh-sungguh ye sayang!

Baiklah sayang. Alhamdulillah satu bulan yang sihat sejahtera dan penuh keceriaan dalam hidup Aliff. Amboi sejak boleh jalan ni, Kerja Aliff jalan, jalan, jalan dan jalan lagi. Kanan kiri depan belakang semua dia jelajah. Macam cari kawasan jajahan pula. Pernah kita membeli barang dapur di Tesco, Aliff berkeras nak turun dari stroller dan berjalan sambil pilih-pilih barang, mujur botol-botol kaca tu, Aliff tak sapu habis!

Sudahlah kerjanya asyik berjalan sahaja, setiap kali selisih orang, boleh sapa sambil jerit dan gelak kuat-kuat "Ha-ha-ha!" Adoi, yang ini memang bukan ikut perangai ibu yang ayu mayu ni.

Ok, ibu letak dalam bentuk point lah pulak, sebab sekarang ibu belum dapat feeling nak buat karangan. :p

 1. Setiap kali bunyi kentut ayah, Aliff dan er itu sahaja, mesti Aliff gelak macam silly. Comel~ Mestilah yang ni ltak point no satu kan?
 2. Aliff dah pandai buat shhh,shhh sambil tangan kat mulut kalau ibu suruh Aliff senyap ketika azan
 3. Aliff suka sebut ca! Ibu suruh sebut aa, baa, taaa. Nanti semua pun Aliff sebut cha-cha!
 4. Suka goyang sana sini, menari dan joget setiap kali dengar lagu. Terutama lagu dari kereta Aliff yang atuk dan nenek Muar hadiahkan :)
 5. Nampaknya kesedaran teknologi Aliff sudah mulai nampak. Setiap kali bunyi mesej dari hp ayah atau ibu, dia dulu yang tuju dan buka. Hp Mak Teh pun selalu jadi mangsa keadaan
 6. Lagi syok setiap kali bunyi azan atau bacaan Quran, cepat-cepat Aliff tadah tangan dan letak tangan di telinga. Anak ibu, geram!!
 7. Suka main gulingkan ayah. Badan ayah kan macam huhuhuhuh
 8. Suka kejut ibu dengan cara dia " uh uh uh"
 9. Pandai tiru ayah buat apa pun. Copycat!
 10. Alhamdulillah, ibu tak cuak lagi beri makan Aliff sebab Aliff dah pandai luek makanan yang dia tak nak
 11. Hampir berlari
 12. Mulut bising gila. Kalau nak sesuatu dah pandai minta. Sambil uh uh uh lagi
 13. Suka jelir lidah. Baru sedar kewujudan lidah agaknya
 14. Suka susun barang suatu tempat dan mula main transfer game
 15. Mula menunjukkan minat terhadap lukisan, pen, marker, kertas dan contengan.
 16. Nampaknya Aliff kurang emosi. Walau bagaimanapun masih manja kalau kena suara tinggi dengan ibu dan ayah :p Trik!

Dulu, waktu umur Aliff masa ibu dalam pantang, ibu bisik kat Aliff. "Jangan cepat sangat besar, ye sayang". Alhamdulillah, Aliff tetap membesar dengan sihat. Anugerah Allah satu ni dah besar dan makin ligat. Ibu rindu nak manja-manja denga Aliff.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

JuaNadiah 2013