Archive for May 2011

Kenapa mudah boros?

Kebelakangan ni, saya perasan duit laju je habis. Bila withdraw duit, beli itu beli ini dah habis.

Sejak Aliff muncul dalam hidup kami, feeling membeli untuk dia sangat bess.


Kalau dulu masih single, memang belanja sakan. Asalkan dapat duit poket mulalah plan nak beli itu, ini. Alih-alih habis kat makan je. Sebab memang saya ni jenis banyak makan kot. Nak pulak zaman remaja meningkat dewasa, mencari identiti lah kononnya. Nak punk ke isk tak moh le yang ni, tak gemo, nak rock ke, nak bajet-cool ke, nak gadis ayu ke, nak muslimah sejati ke kan? Jadi daripada tudung hingga ke kasut nak kena sama tema menurut style apa yang telah dipilih. Itu belum masuk barang-barang maintenance lagi. Tapi, Alhamdulillah saya memang jenis yang tak cerewet dalam penjagaan diri. Sekadar keperluan. Tidak lah gemarkan berejam lama nak pilih perfume semata. Tapi takdelah sampai diri terabai terus kaaaaaan? Itu dah namanya tak sayang body kot. Financial status waktu tu, hampeeeeeeeeeeeeeH. Memanglah tak menyimpan.Titik dan noktah.

Bila dah nak kahwin, ha ngkau! Baru terkial-kial nak menyimpan. Syukur sangat pada Allah yang sentiasa memberi macam-macam nikmat pada hambaNya yang sorang ni. Allah memudahkan perjalanan jodoh kahwin saya bersama suami. Terima kasih tak terhingga juga kerana ibubapa saya paling banyak membantu sepanjang perjalanan itu. Maceh ma, abah! Ilebiuuuuuuuu banyak!! Bila dah kahwin, terasa banyak perancangan masa depan nak buat. Nak beli rumah, nak beli kereta, nak saving itu, ini, nak pergi haji dan umrah. Wahhhhhh, berjanggutlah kau nak baca kalau semua nak tulis kat sinikan? Rupa-rupanya, susah nak buang tapiat boros ni kan? Sebenarnya, bukan boros. Tapi tak reti belanja duit dengan betul.

Bila dah ada anak, lagilah kan? Keghairahan beli baju, toys, segala bagai untuk anak berlaku. Kadang-kadang kita pulak excited terlebih. Aliff lek je.

Tak boleh jadi. Kena buat sesuatu.

Jadi, kami decide nak jumpa doktor kewangan. Orang yang membantu kita buat financial planning. Anda juga boleh cuba. Layari www.azizcpx.com.

Sekiranya korang ada idea atau dah berjaya dalam menguruskan kewangan boleh kongsi di sini yehhhh. Tsk tsk bantu saya yang memerlukan info ini.

Posted in | Leave a comment

Tidur lah, sayang

Ewah, topik tak boleh blah.

Ni ibu nak story sikit pasal waktu tidur Aliff dari lahir sampai sekarang umur dah 7 bulan 2 minggu.

Memang agak mencabar sikit untuk menidurkan Aliff. Dalam pantang, jenuh ibu gugel apa nak main dan buat waktu senggang di siang hari kerana Aliff asyik berjaga tak mau lelap. Sampai kadang-kadang buntu dan takdak idea dah nak play apa. Mata luas dok pandang orang sini sana, pastu sengih-sengih. Geramnya dengan dak kecik ni! Nasib tak kena gigit

Alhamdulillah, bila tiba waktu malam Aliff dah mula tidur seawal jam 8 malam. Namun, semakin Aliff membesar semakin berubah waktu tidur Aliff. Siang pasti dah Aliff tak berapa nak tidur. Oleh sebab ibu bekerja dan Aliff di bawah jagaan nenek, nenek belikan senjata rahsia- buaian untuk Aliff. Syukur, nak juga Aliff tidur dibuai. Sebelum ni pun memang tidur, nak ayah dodoi ajo. Malam pun bila balik rumah, tak de masalah tidur tanpa buaian.

Dalam umur 4 bulan ke atas, Aliff dah mula tidur lambat dalam jam 9.30 malam. Kadang-kadang lewat lagi. Tapi tak pe, Aliff golek-golek dengan ibu atas katil.

Kalau berjalan, kirim salam lah nak tidur. Pasal Aliff tidur gaya princess u! Nak condition yang senyap, sepi dan ibu diam tak boleh bercakap. Bonus kena ada bedtime song.


Alolololo bucukk D-man

Memang layan tidur bila kena wrap

Pesanan khidmat masyarakat : jangan memandu

Berikut ibu kongsi sikit apa yang ibu buat if Aliff liat nak tidur :

  1. Babywearing : Senjata rahsia if bawak Aliff jalan-jalan outdoor. Memang sedap dan selesa kena wrap di badan ibu. Asal wrap je, dah start menguap-nguap. Kalau dalam stroller, puas lah dodoi-dodoi memang mata tu, luas sungguh melihat pemandangan luar.
  2. Pasang ayat-ayat Quran. Tengok mood dia juga
  3. Pasang lullaby. Ini memang ibu dengan ayah sekali pengsan
  4. Senjata rahsia nenek : buaian tapi lately dah pandai. Tak nak buaian dah
  5. Main-main dengan Aliff sampai dia boring. Tabah. Kadang-kadang ibu tewas gak. Kena pass pada ayah
  6. Susu ibu! Paling terbaik..di hati ku~~
Sini, saya kongsi satu bedtime song yang confirm mak bapak pun akan lentok. Tapi seeloknya pasangla ayat-ayat Quran. Tapi boleh cuba pasang lagu ni in case baby paya sangat nak tidur. Kalau tak percaya, cuba dengar. Lentok habis!

Posted in , , , | Leave a comment

Bila Aliff makan..

Setelah sebulan merasai nikmat Allah berikan di muka bumi ini yang bergelar makanan, nampaknya Aliff belum dapat memuaskan hati sendiri lagi. Aliff seorang baby yang tidak suka disuapkan makanan kepadanya. Kalau boleh nak makan sendiri. Nak pegang botol sendiri.

Ibu dan nenek menghadapi masalah yang BESAR setiap kali tiba masa untuk Aliff makan. Aliff akan sedaya upaya menutupkan mulut dan bila makanan dimasukkan ke dalam mulut, mulalah nak muntah.

Di awal pemberian makanan pejal, Aliff selalu muntah-muntah. Tapi lama-lama macam dah ok. At least, ibu ajar jugak bagi makanan kepada Aliff.

Satu hari, sekurang-kurangnya 1-2 sudu makanan diberikan kepada Aliff. Kalau Aliff tak mahu, ibu biarkan dan tak give-up. Cuba lagi esok hari. Wah, kau tabah betul. Walhal dah soheh-soheh kecewa lalu menggugelkan diri dengan info pemakanan awal bayi.

Alhamdulillah, apa yang penting istiqomah. Di sini ibu kongsikan sedikit tips bagi ibu yang menghadapi anak susah makan :

1. Penyediaan makanan oleh ibu menggunakan kaedah puree. ( stim/rebus-blend-simpan dalam ice cube atau lenyek sajo bagi makanan yang dah lembut)

2. Suapkan makanan dimulakan dengan bismillah

3. Pastikan air masak disediakan samada dalam botol atau training cup (ikut kemahuan baby) bagi mengelakkan baby tercekik asyik suapka makanan ajo

4. Sekiranya baby kelihatan tidak berminat, sudu berisi makanan dibuat terbang gaya kapal terbang apatah lagi helicopter siap dengan efek bunyi tembakan lagi. Baby nganga je, ngap suap.

5. Setelah 4 hari dengan puree yang sama, tukar pula dengan puree lain contohnya sebelum ini puree bubur nasi, cuba pula puree banana. Lepas tu, tengok mana satu minat baby, dan mana satu yang tidak disukainya.

6. Pastikan keadaan baby sebelum diberi makanan adalah tenang dan bukan gelisa-gelisah. Kerana apabila dia gelisah, dia tidak fokus dan hanya tahu nak nangis je. Ibu juga jangan paksa baby sekiranya mereka tak mahu. Takut baby upset gitu. Kalau boleh beri susu badan sikit sebelum bagi makan. Sebab sebelum ni mind dia dah set kalau lapar nak susu. So, slowly latih dia makan dalam keadaan yang dia comfortable.

7. Di masa lapang, berikan baby biskut baby, baby bites sebagai tujuan untuk ajar dia makan sendiri

8. Biarkan dia makan sendiri dan mempunyai pengalaman makan tanpa paksaan. Lama-kelamaan dia akan cipta masa makan dia dengan gaya sendiri dan have fun.

9. Buat ibu-ibu yang mempunyai ‘saiko kebersihan’ seperti saya yang memang pantang sikit pon terjumpa kotoran, ini nasihat saya : Sabor jela~ Apa yang penting anak makan dan sihat. Lega hati dapat tengok anak makan walaupun makanan tercampak sana sini, atas karpet, kat dinding la. Sila tabah ok.

Buat masa ini, itu sahaja yang boleh dikongsi. Saya sendiri sedang berusaha untuk terus menjadikan masa makan Aliff adalah masa yang menggembirakan dan enjoy! Oh baru teringat hari tu saya ada berborak dengan seorang teman, Atiyah yang merupakan Doktor H.O di Hospital Serdang tentang masalah ni, dia suruh cuba kaedah Baby Led Weaning. Hari tu pernah gugel tapi belum khatam lagi. Macam menarik sebab key method dia adalah let baby have their own food.

Apa lagi, syokla Aliff. Insya Allah bakalan dikongsikan lagi.


Anak mak makan style apa ni?~

Posted in , , , , | Leave a comment

Ajarkan dia perkataan pertamanya..

video

Allah..

Posted in , , | Leave a comment

Demam selesema ketika percutian adalah tidak mengasyikkan

Ini merupakan percutian yang kedua sepanjang hidup Aliff. Kali ini berpeluang ke Pantai Cherating dan menetap selama 4 hari 3 malam di Impiana Resort Hotel. Wah kau, memang tak ingat punya cuti. Tak agak-agak. Biasa orang 3 hari 2 malam ajo. Ayah saje ambil lama-lama konon-konon nak merehatkan jiwa dan raga lama sikit.

Ayah dapatkan bilik di Impiana dengan harga yang murah melalui ajen di sini.* 3 malam dengan harga RM 5**.**. Ibu dan ayah pun teruja menyiapkan pakaian dan peralatan lain untu ke sana, antaranya gelang hindari nyamuk buat Aliff. Alih-alih dalam perjalanan pulang baru teringat tentang kewujudan gelang tersebut. Jadi kami sebulat suara bersetuju ada kemungkinan kakak cleaner telah membuang gelang tersebut ketika mengemas bilik kami. Kerana memang takda gaya barang berharga pun gelang tersebut. T-T


Dalam perjalanan ke Cherating sempat singgah di rumah girl, kenalan rapat ketika pergi umrah. Syukur, syok sangat dapat ziarah auntie dan adik Zulhilmi di rumah mereka di Tanjung Lumpur berhampiran Bando Kontan. Siap dapat mangga dengan bilis dari Terengganu sebab auntie baru pulang dari sana.

Sampai Impiana dah jam 8.30 malam pada 11/5/2011. Mak oi. Lama beno. Ekcelli bertolak dari Bangi dah lambat pastu singgah menyinggah lagikan mana la tak lambat.

Seperti yang semua sedia maklum di awal Mei, sekitar Lembah Klang menghadapi cuaca yang sangat panas. Dan elok setibanya kami di Cherating, keesokan paginya hujan. Ayah dan ibu dijangkiti batuk selsema. Hoi, tak bess ok! Kepala sakit, hidung penat dan rasa kering, mulut pecah. Tapi tetap bersyukur sebab apa? Sebab bila sakit, secara refleksnya ingatan pada Allah lebih. Sebab tu agaknya orang cakap Kalau kita sakit, Allah sayangkan kita. Sebab sebagai manusia memang tak lepas daripada kelekaan dunia. Bila Allah bagi sakit, baru nak ingat padaNya. Alhamdulillah, saya cinta Allah. Terima kasih Allah kerana sentiasa mengingatkan diri yang selalu lalai ni.

Tak banyak benda yang dibuat di sini. Dah kata pon nak rehat kan. Cheh, walhal sempat berjalan-jalan membeli belah tingkap di East Cost Mall dan Berjaya Mall. Dah gaya Midvalley ok. Bezanya takde MPH ajo. Stabak dan Bik Epel ada ok. Itupun dah cukup untuk kau-kau yang memang tak boleh hidup kalau takde dua spesis ni. Hehe jangan marah heeeee.

Ok enjoy pikasa since i dunno what story can be shared here.

Lobi utama Impiana Resort Cherating

Cafe tempat kiteorang breakfast setiap pagi

Pemandangan sebelah cafe

Aliff sedang beristirehat di dalam bilik sementara ibu dan ayah bersiap

Bergerak ke bandar Kuantan

Ayah sedang pilih dompet baru, dompet lama dah koyak

Ibu posing sebelum angkut Aliff dalam kereta
Pencarian baju mandi Aliff di Berjaya Mall

Dah jumpa baju mandi, apa lagi masa untuk terjun

Main pasir dulu

Main pasir dengan besfren, ibu itik

Ayah pulak join kita

Kesian ibu dan ayah, demam selsema terpaksa pergi bandar Kemaman cari ubat. Semua klinik tutup

Ayah mema suka capture pemandangan indah, subhanallah!
Ada buaian, ibu lepas gian


Ada kolam renang

Pemandangan di tepi pantai

Pemandangan senja dari bilik

Muka ketat

Insya Allah, a happy family

Aliff sronok dengar bunyi pantai

Hehehehhe

Good bye, Cherating

Then, Muar. Here i come..

Alhamdulillah, seronok berada di Muar kerana adik beradik sebelah abang, semua ada.

Bemanja dengan Cik Mimi

Kembar Aliff, beza kelahiran adalah 1 jam 20 minit

Sorang sedang aktif meloncat sorang lagi ngantuk di petang hari

Manja dengan nenek pulak

Abang, menari ke main badminton?

Ok, ni baru ada gaya

Abah pun boleh tahan..

Di Sabak Awor, Aliff tidur waktu lauk dah sampai. Terima kasih kerana memahami kehendak perut ibu

Complete. Erk, abang?

Amsyar, anak Along yang bijak

Banyaknya pinggan awak

Alhamdulillah, dah sampai rumah!

Posted in , , , | Leave a comment

Diari Aliff : Aliff @ 7 months

Genap Aliff berumur 7 bulan, Aliff on d way from holiday at Kuantan to Muar. Balik kampung, yey! Sepanjang Aliff 6-7 bulan beberapa development dan skill Aliff dapat diikuti. Syok ibu! Alhamdulillah

  • Suka rasa texture benda yang dipegang
  • Suka mengesot untuk make sure dapat sesuatu yang diingini
  • Pandai tepis kepala
  • Suka lepas-lepas barang
  • Masih suka masukkan benda dalam mulut tapi
  • Bila bagi makan benda yang bernama makanan tak mahu le puloknyeee.
  • Pandai kiss ibu dan ayah
  • Menunjukkan muka gembira setiap kali ayah nak angkat Aliff ataupun ayah datang dari jauh. Eeeee daddy’s boy la awak!
  • Dah boleh duduk atas kerusi baby kat kedai makan dan boleh duduk sendiri
  • Tak boleh duduk diam. Asyik nak berdiri dan melompat. Lompat? Ya Rabbi, masih aktif seaktifnya.
  • Oleh yang demikian, tak sukakan lagi car seat. Bila travel mula lah gelisah atas car seat. Bila ibu angkat, amboi muka dia bukan main syiok lagi.
  • Kalau nak tidur, mesti kena senyap dan nak pasang lullaby lagik. Amboih gaya princess tido la u!
  • Dah pandai minum air masak.
  • Ni lagi satu benda yang tak bess, setiap kali lepas mandi bila ibu nak pakaikan baju, Aliff golek sana golek sini ibu kena struggle jugak hanya untuk memakaikan Aliff diaper. Uhuhuhu
  • Suka garu-garu kepala cepat-cepat tandanya dah rimas.
  • Aliff cepat berpeluh. Bila berpeluh Aliff mula gelisah
  • Loves books so much!Especially bila ibu sebutkan satu-satu gambar dalam buku.
  • Sangat cintakan video youtube lagu twinkle-twinkle little star. Siap boleh gelak-gelak kegembiraan.
  • Dah mula berak teran-teran tahap orang beso. Gelihati je ibu tengok
  • Dah tak banyak bercakap, senyum dan gelak berbanding dulu
  • Suka memanjat atas badan ibu
  • Pandai dan suka tengok kucing
  • Dah mula respon dengan benda yang ibu tunjuk. Contohnya, Aliff, look! sana! Dia pun berpaling
  • Dah pandai marah-marah kalau orang tak angkat dia.














Alhamdulillah, Aliff banyak mendidik ibu jadi orang sabar dan kuat. Terima kasih Allah kerana beri ibu peluang merasai kemanisan menjadi seorang ibu. Kadang-kadang terpikir-pikir ibu. Seorang lelaki tak akan pernah merasai pengorbanan seorang ibu.

Walaupun Aliff lasak dan tak reti duduk diam, Aliff banyak ragam. You just want to experience and explore more exciting in this world kan? Such a genius boy. Aminnnnnnnnnnnnnnn

Posted in | Leave a comment

Search

JuaNadiah 2013