Resepi tiramisu | senang kacang goreng

Maaf ye semuanya, walaupun tiramisu ini memang tinggi nilai kalorinya tapi ianya juga mengandungi nutrisi yang baik. Ini kerana saya tambah 1 sudu besar shake Formula 1 Herbalife yang mengandungi 15 nutrisi sihat. Jadi, tak usah tunggu lagi, sekarang juga pergi godek dapur atau ambil kunci kereta pergi kedai jual bahan kek dan beli bahan-bahan buat tiramisu ini. Kalau tak cuba, menyesallah anda seumur hidup :|

Apa yang saya cuba nak sampaikan adalah *sila baca tajuk entri ini sekali lagi.

Resepi Tiramisu Senang Kacang Goreng.

Bahan-bahan yang terlibat

  • Biskut Sboiardi ladyfinger ada dijual di kedai jual bahan kek
  • Susu 250 ml
  • 1 sachet milo 3 in 1
  • 1 sachet nescafe kecik tu
  • 1 sudu besar Herbalife shake Formula 1 perisa Cappucino
  • 250gm creeam cheese (make sure ianya pada suhu bilik waktu nak putar. Kalau tak berketul macam saya punya kerana masih sejuk. Dah lambat masa ni)
  • 400ml whipping cream

Cara-cara pembuatannya adalah :
  • Masukkan susu+milo+nescafe ke dalam blender dan kisar eh putar. Kisar itu untuk pepejal.
  • Kemudian apabila sebati, masukkan dalam mangkuk dan letak dulu dalam peti ais.
  • Sekarang, letak cream cheese dan whipping cream ke dalam sebuah mangkuk besar dan putar menggunakan hand whisk pada kelajuan sederhana dan sedikit demi sedikit kuat. Apabila kehilatan seperti fluffy dan agak kental boleh berhenti.
    Tips: Sekiranya krim terlalu kental/keras campurkan sedikit susu. Jangan banyak sangat, takut cair pula.
  • Part paling ditunggu-tunggu! Sediakan mangkuk cantik.
  • Ambil satu demi satu biskut ladyfinger dan cicah ke dalam susu yang disimpan dalam peti sejuk tadi kemudian letak dalam mangkuk. Jangan rendam lama sangat takut nanti terlalu lembik jadi tak sedap pula. Atur satu-satu ladyfinger yang diciccah ke dalam mangkuk
  • Apabila dan penuh satu lapisan dengan biskut tadi, sapukan creeam cheese yang diputar tadi dan ratakan seluruh permukaan biskut.
  • Ambil 1 sudu milo dan letak ke dalam penapis kecil dan tepuk-tepuk penapis tersebut di atas cream cheese tadi.
  • Lapisan kedua, ulang balik kek dah kat atas tadi
  • Siap dan simpan dalam peti ais. Kalau ngap dulu, tak berapa sedap. Makan sejuk-sejuk memang terbaek!
Esoknya. Ngap sampai habis.

Uploaded from the Photobucket Android App

Uploaded from the Photobucket Android App

versi comel

Mesti cuba. Memang sedap! *lap-lap mulut.

Kalau tak cuba? Rugi. Saya tak jamin.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

JuaNadiah 2013